Gå direkt till innehåll
Tillbyggnaden av Evidensia Djursjukhuset Malmö framskrider.
Tillbyggnaden av Evidensia Djursjukhuset Malmö framskrider.

Nyhet -

Storsatsning ger nya jobb och Europas modernaste djursjukhus

Evidensia Djursjukhuset Malmö bygger ut med 1 800 kvadratmeter samt renoverar den äldre delen. Nybyggnationen kommer vara klar för inflyttning under december i år, den totala ytan för djursjukhuset uppgår då till 3 200 kvadratmeter. Här ska såväl besökare som personal trivas, och fler medarbetare blir det då storprojektet ger 30 nya jobb.

Tillbyggnaden signalerar framtid med sitt moderna utseende och skapar en spännande kontrast till den befintliga Skånelängan. När verksamhetens splitternya del öppnat påbörjas steg två, transformationen av 600 kvadratmeter inne i längan. Sommaren 2021 är allt beräknat att stå färdigt.

Utökat behov av medarbetare
På djursjukhuset arbetar idag omkring 120 personer i skift dygnet runt. Med byggprojektet ökar den siffran markant framöver.

- De större avdelningarna ska bemannas. Fler operationssalar kräver fler akutveterinärer och dessa tjänster behöver tillsättas omgående. Vi har ett behov av att fylla upp med 20-30 tjänster framåt och inom två år måste alla vara på plats, säger djursjukhuschef Tomas Nanasi.

Tomas som är involverad i flera av rekryteringarna har en klart lysande ledstjärna för sin egen roll som djursjukhuschef.

- Jag vill se till att alla som jobbar här känner sig sedda i det de gör på golvet – från chefsveterinär till städerska, förklarar han.

Omsorgen om medarbetarna är lika viktig som den för patienterna, vilket kan statueras på flera sätt. För djurkliniker/djursjukhus har det blivit som en oskriven regel att erbjuda personalhundar inackordering medan matte eller husse jobbar. Så också i Malmö i form av en fristående byggnad. Tomas vet att möjligheten, eller avsaknaden av den, kan innebära skillnaden mellan om man vill jobba där eller inte.

- Ja, så är det. Personalen ska må bra och detta är ett privilegium i den andan.

Besök med värme
Utvecklingen för djursjukvård går framåt med stormsteg. I stora delar kan den likställas med humanvården både i kompetens och vad som är möjligt att utföra. Detta, ihop med djurägarnas kärlek till sina djur och höga förväntningar, sätter ambitionsnivån för det nya djursjukhuset. Här kommer patienterna få den bästa vården utifrån behov och hela sjukhusvistelsen ska präglas av omtanke.

Tomas talar gärna om de snart färdigbyggda avdelningarna uppdelat på operation, vård och infektion.

- På vårdavdelningen finns 92 burar där hund och katt separeras för att undvika onödig oro hos patienterna. Hundburarna är i varierande storlekar för att passa alla sorter, från minsta chihuahua till största grand danois, berättar han.

Samtliga burar har en kall samt varm del med individuell temperaturstyrning eftersom de djur som är sjuka eller varit sövda ofta får problem att styra kroppstemperaturen. Värmen kan ställas in upp till 40 grader, här ska ingen behöva frysa. Några av burarna har dessutom extra utrustning för intensivvård.

Omtanken visar sig även med en direktingång till infektionsavdelningen för de riktigt sjuka, i syfte att minimera risken för smittspridning i reception och väntrum.

Imponerande rundvandring
När de fem operationssalarna i den nya sjukhusdelen kommer på tal flödar orden ur Tomas och det känslomässiga engagemanget är inte att ta miste på.

- Operationsavdelningen med alla sina faciliteter är gåshudsframkallande. När jag ser och förundras över vad de duktiga medarbetarna åstadkommer på det lilla utrymme de har nu, kommer ett och annat underverk ske med de nya möjligheterna, säger han med eftertryck.

Tomas beskrivande rundvandring fortsätter, vidare till röntgenrummen varav ett upptas av en CT-röntgen där patienten ligger på en brits och åker in i datortomografen. Med tekniken kan veterinären lättare upptäcka sjukdomar och skador. Nämnas bör också spaavdelningen för de patienter som behöver bada eller duscha.

Utökar för att kunna ta emot fler tandpatienter
Skillnaden mellan nytt och gammalt blir som sagt väldigt påtaglig, men har sin charm. Det är inte bara ut med det gamla och in med det nya som gäller. Huvudentrén kommer fortfarande ligga där den ligger och receptionen, butiken samt apoteket fick sin ansiktslyftning för två år sedan – det innebär att de inte omfattas av den annalkande renoveringen som polikliniken (allmänmottagningen) och akuten ska genomgå. Två tandrum tillkommer på polikliniken då trycket efter tandvård är omfattande och sjukhuset har lång kö på tandpatienter.

- Trots de stora förändringarna ska besökarna också kunna känna igen sig, försäkrar Tomas. Men det blir mer modernt.

Drömmer om mer personal
Även om djursjukhuschefen har ett stort fokus på att hitta ytterligare medarbetare strör han lovord över den befintliga personalstyrkan.

- Det nya sjukhuset och människorna i min närhet är en glädje. De har längtat i 10 år och att få göra bygget med dem har förvandlat mig till ett enda stort leende. Alla kommer bli gladare av större ytor.

Bygget gör inte Tomas sömnlös då allt går enligt plan. Men drömmer, det gör han:

- Jag drömmer om ännu mer personal som knackar på och vill in i Europas modernaste djursjukhus. När vi står här vid invigningen ser jag fram emot att alla som vill vara delaktiga får vara med om det ögonblicket. Och att de ska trivas, då gör man ett ännu bättre arbete. Det vill jag ska märkas på Evidensia Djursjukhuset Malmö.

För ytterligare information:

Tomas Nanasi
Djursjukhuschef
Evidensia Djursjukhuset Malmö
070-598 68 44
tomas.nanasi@evidensia.se

Sarah Bernshed
HR-generalist
Evidensia Djursjukhuset Malmö
072-746 50 60
sarah.bernshed@evidensia.se

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Cecilia Hermansson Nilsson

Cecilia Hermansson Nilsson

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0730803203