Följ Evidensia Djursjukvård

24 procent färre ormbitna hundar

Pressmeddelande   •   Jun 18, 2015 11:33 CEST

Färsk statistik från fem av våra djursjukhus visar att antalet ormbett minskat kraftigt under den kalla våren som vi haft i år. Sett över hela landet ser vi en minskning på 24 procent den här våren jämför med samma period 2014. Men när värmen väl kommer finns det anledning att se upp. Många känner inte till hur farligt ormbett är för hundar.

Varje år blir cirka 2 000 hundar bitna av huggorm i Sverige. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Det är även vanligt med bett i en tass eller ett ben när hunden råkar trampa på en orm.

Men den här våren har varit lugnare än vanligt på våra akutmottagningar. Under perioden mars – maj i år har vi sett 24 procent färre ormbett jämfört med samma period förra året.

- Det beror på det kalla vädret. När värmen kommer kan vi räkna med fler ormar och då kommer vi se en ökning av huggormsbetten, säger Mia Runnérus, djursjukhuschef på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid.

- Om du misstänker att hunden blivit ormbiten ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan vara ett livshotande tillstånd, det vet man aldrig, säger Mia Runnérus.

För ytterligare information kontakta:

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702 - 45 49 43, maria.hofling@evidensia.se

Mia Runnérus, djursjukhuschef Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm, 070 – 370 10 58, mia.runnerus@evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Vi har över 130 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 miljon djur. Vi har cirka 1 900 medarbetare och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.