Gå direkt till innehåll
Även de största djursjukhusen drabbas av veterinärbristen – Strömsholm stänger akuten

Pressmeddelande -

Även de största djursjukhusen drabbas av veterinärbristen – Strömsholm stänger akuten

Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm behöver ta tuffa beslut då färre medarbetare inte kan inte ta emot samma mängd patienter som vid en högre bemanning.

Pandemin har inneburit hög personalfrånvaro och det stora antalet schemabyten varit tärande på alla. Utöver detta har medarbetare valt att söka sig vidare av olika skäl, och branschens utbredda veterinärbrist innebär att Strömsholms nyrekrytering inte levt upp till förväntningarna. Den underdimensionerade personalstyrkan har blivit mer och mer kännbar.

Därmed behöver verksamheten ses över för att säkerställa att arbetsbelastningen tillfälligt anpassas efter bemanningssituationen. Anpassningen består i att nattintaget stängs mellan 1 maj-29 augusti från klockan 20.00-07.30 alla dagar i veckan. Under veckorna 27-33 stänger Akuten på helgerna.

Mia Runnérus, djursjukhuschef, vet att de besvikna reaktionerna bland djurägarna kommer bli omfattande.

- Aldrig trodde jag att dagen skulle komma då vi tvingas säga nej till djuren, men det här är nu vår verklighet. Det senaste året har Strömsholm sett en minskning på cirka 25% i sin veterinärgrupp och det går inte längre att kräva ytterligare av medarbetare som redan är på bristningsgränsen.

Vi vill förstås i högsta möjliga mån upprätthålla djurskyddet, men det är inte möjligt att fortsätta ta emot alla, alltid. Ingen vårdgivare borde driva sin verksamhet med för lite personal, då äventyras patientsäkerheten.

Strömsholms medarbetare har informerats om de nödvändiga förändringarna, berättar hon.

- Det är sorgligt när vi inte längre kan finnas där för djuren i samma utsträckning. Jag och mina fantastiska medarbetare som jobbat hårt så länge önskar inget hellre än att allt skulle kunna fortsätta som vanligt, men vi måste vara rädda om de anställda. Utan dem är vi ju ingenting!

Åtgärderna under våren och sommaren och ett fortsatt kontinuerligt rekryteringsarbete ska förhoppningsvis ta oss tillbaka där vi var innan. Det hoppet håller vi fast vid, säger Mia Runnérus.

Evidensia Sveriges vd Johan Wiklund kommenterar:

- Jag har full respekt för vad ledningen på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm beslutat, det är väldigt tråkigt men jag står bakom dem till 100%. Mia Runnérus gör vad hon i första hand behöver göra som ansvarstagande chef: värna om sina medarbetares mående.

Det är verkligen skevt när Sveriges unika djursjukvård med sin gigantiska tillväxt lider så svårt av brist på klinisk personal. Vi ser här konsekvenserna av alltför få svenska utbildningsplatser, samtidigt som regelverket försvårar att ta in ej svenskspråkig personal från utlandet. Orimligheten talar för sig själv när branschen idag rekryterar fler svenskar som studerat till veterinär utomlands än svenskar som utbildats vid SLU. Det är underkänt att Sverige självt inte kan uppbåda fler utbildningsplatser trots att det går över 10 sökande per plats. Hela djursjukvården skriker efter att något behöver göras på regeringsnivå, men än så länge för döva öron.

Alla drabbas när tillräckligt med folk saknas – patienter, djurägare, remittenter och utarbetad personal.

För ytterligare information kontakta:

Mia Runnérus, djursjukhuschef Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm
070-370 10 58 mia.runnerus@evidensia.se

Ämnen

Kategorier


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård erbjuder trygg och personlig vård för hundar, katter, exotiska djur och hästar. På lokala djurkliniker och specialiserade djursjukhus i hela Sverige får viktiga familjemedlemmar hjälp med förebyggande friskvård, primärvård, akutvård, avancerad kirurgi och rehabilitering. Varje möte med djur och ägare ska göra skillnad och tillsammans tar våra engagerade medarbetare emot över 500 000 patientbesök per år. www.evidensia.se

Presskontakt

Cecilia Hermansson Nilsson

Cecilia Hermansson Nilsson

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0730803203