Följ Evidensia Djursjukvård

Allt fler sällskapsdjur får tillgång till CT

Pressmeddelande   •   Jan 24, 2017 10:18 CET

Hund som genomgår en CT undersökning av sina lungor.

Nu kan även Evidensia Valla Djursjukhus erbjuda CT för sällskapsdjur. Det är den första i regionen och stärker djursjukhusets position som ett av landets modernaste.

CT (även kallat skiktröntgen och datortomografi) har funnits på humansidan i många år, men inom djursjukvård är det fortfarande bara ett fåtal djursjukhus som har tillgång till denna typ av diagnostiska utrustning. 

Sedan CT blev tillgänglig inom djursjukvården kan fullständiga diagnoser ställas på ett helt annat sätt än tidigare. Problem som man inte kan se med vanlig röntgen kan nu diagnostiseras och CT-bilderna ger mer information i flera dimensioner. Några exempel är små frakturer eller andra anatomiska strukturer som kan vara svårundersökta, såsom skallar och organ som ligger dolda under andra strukturer i kroppen. CT-undersökningen är också snabb och hela djuret kan undersökas och hanteras minimalt innan skadorna är kartlagda, vilket är värdefullt vid omfattande skador efter exempelvis bilolyckor och fall från hög höjd. Olika typer av tumörer, ortopediska åkommor (skador eller sjukdomar i rörelseapparaten), problem i njurar eller urinvägar och kärlmissbildningar är andra exempel på sjukdomar där CT ger information som tidigare inte varit möjlig att få på ett enkelt sätt.

"Vi är naturligtvis väldigt glada och stolta över att vara ett av relativt få djursjukhus som kan erbjuda möjligheten till CT-undersökningar. Men framförallt ger det oss ännu bättre möjligheter att kunna ge en säker diagnos på sjukdomar och skador som vi tidigare varit tvingade att skicka vidare för utredning och behandling. CT blir en alltmer efterfrågad undersökningsmetod och hittills har djurägarna tvingats åka ganska långt för att få tillgång till CT. Självklart är alla veterinärer i regionen välkomna att remittera sina patienter till oss, för att ge djurägarna närmare tillgång till CT- undersökningar” säger Björn Lindevall, veterinär på Evidensia Valla Djursjukhus.

CT finns numera på följande djursjukhus inom Evidensia: 

- Djursjukhuset Malmö

- Specialistdjursjukhuset Helsingborg (både för häst och smådjur)

- Djursjukhuset Norra Halland i Kungsbacka

- Valla Djursjukhus i Linköping

- Specialistdjursjukhuset och Specialisthästsjukhuset Strömsholm (både för häst och smådjur)

- Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva, Stockholm

För mer information, kontakta:

Maria Hofling, press- och informationsansvarig Evidensia Djursjukvård, maria.hofling@evidensia.se, 0702-454943

Björn Lindevall, veterinär Evidensia Valla Djursjukhus i Linköping, bjorn.lindevall@evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård. www.evidensia.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.