Följ Evidensia Djursjukvård

Evidensia Djursjukvård, både yngst och äldst!

Pressmeddelande   •   Feb 17, 2014 06:16 CET

För två år sedan i februari bestämde sig fyra av Sveriges största och äldsta djursjukhus att förena sina krafter och bilda det som idag är Evidensia Djursjukvård. Två av grundarna firar 110 år i höst. De fyra som bildade stommen till Nordens ledande veterinärverksamhet är Helsingborg Djursjukhus, som i år kan fira 60 år i branschen, Specialistdjursjukhuset Strömsholm som fyller 50 i år, Malmö Djursjukhus och Södra Djursjukhuset Kungens Kurva.

Den ursprungliga kvartetten har på endast två år vuxit till att omfatta en koncern bestående av 90-talet kliniker och djursjukhus i hela Norden.

Anders Thunberg, koncern-VD, var en av initiativtagarna till Evidensia. Han var under många år också VD för de båda Specialistdjursjukhusen i Strömsholm.  

– Sverige har cirka två miljoner sällskapsdjur med ägare som förväntar sig tillgång till vård med avancerade behandlingsmetoder; på samma nivå som specialistsjukvård för människor. Vi behandlar en rad sjukdomar som förut inte var möjligt. Att både ha den lokala närheten till djurägaren och att möta behovet av så specialiserad vård och dygnet-runt tillgänglighet kan man bara leva upp till i en koncern med många kliniker/djursjukhus med stora resurser, säger Anders Thunberg.

Hela veterinärbranschen har rört sig från stark decentralisering till konsolidering i några få snabbt växande koncerner. Det finns stora effektiviseringsvinster i att gå ihop när de gäller inköp, forskning och utveckling. Evidensia är själv bästa exemplet på den snabba omstruktureringen. Men Anders Thunberg räds inte växtvärk. Han menar att den stora strukturella förändringen enbart är till gagn för djur och ägare eftersom den leder till bättre vård och dygnet runt service.

– Veterinärbranschen var i stort behov av att tillföras resurser i form av kapital för att växa och utvecklas och vi har inte själva vuxit klart än. Kliniker och djursjukhus i hela Norden ansluter sig för att de ser stora fördelar i att dela erfarenheter och den veterinärmedicinska forskningsmiljön de blir en del av.  Det är inte möjligt att uppnå utan investeringsvilligt kapital från våra två stiftelser och övriga ägare. Det ger en trygg långsiktighet i utvecklingen av svensk djursjukvård, säger Thunberg.

Leif Eriksson är styrelseordförande i Stiftelsen Strömsholms Djursjukvård som är delägare i Evidensia där Eriksson även har en styrelsepost. Som ägare har stiftelsen en viktig roll i långsiktigt ägande.

– Vi kan hel- eller delfinansiera projekt som inte på kort sikt är lönsamma eftersom vårt ändamål är att långsiktigt bidra till specialiserad djursjukvård. Vi lämnar bidrag till ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt. En stor del av stödet från stiftelsen används till satsningar inom kompetensutveckling för att bibehålla och förstärka den spetskompetens som finns. Stiftelsen bidrar också med betydande belopp till investeringar i ny kostsam teknik senast en investering avseende oftamologisk kirurgi, säger Leif Eriksson.

Nils Gyllenkrok är ordförande för Stiftelsen Svensk Djursjukvård, den andra av stiftelserna som äger Evidensia berättar:

– I år firar vi 60-årsjubileum på Djursjukhuset i Helsingborg. Vi har sedan 1954 haft tusentals patienter som kommit förtvivlade hit och gått glada härifrån. Det medicinska kunnandet idag är så mycket större än för 60 år sedan och operationer och behandling som tidigare var omöjliga är i dag vanliga. Att driva ett djursjukhus 24 timmar om dygnet årets alla dagar i 60 år har gett oss en oerhörd erfarenhet som vi gärna vill använda som medägare till Evidensia. Stiftelsen huvudsakliga uppgift är att med sitt kapital se till att vi stöder de projekt som vi anser kan bidra till att hålla djursjukvården i Sverige i absoluta världstoppen.

Fakta om Evidensia AB:

Grundades februari 2012.

Ägs av Stiftelsen Svensk Djursjukvård, Stiftelsen Strömsholms Djursjukvård, Olof Skarman Invest, Valedo samt Evidensia ledning och ett hundratal nyckelmedarbetare. 

Omsätter drygt 1,3 miljarder kronor.

Behandlar cirka 670 000 djur årligen

Har cirka 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark av dessa 59 i Sverige.

För mer information kontakta:

Presskontakt: Susan Rose, susan@susanrose.se: Tel.: 073 300 3010

Anders Thunberg, VD, tel.: 0220-458 48, e-post: anders.thunberg@evidensia.seOm Evidensia Djursjukvård:

Evidensia består av ca 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 670 000 djur, varav mer än 630 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt ca 40 000 hästar. Vi omsätter mer än 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.