Följ Evidensia Djursjukvård

Håll koll på ekollonen

Pressmeddelande   •   Sep 06, 2016 12:15 CEST

Ekollon är inte att leka med! Ser du att din hund tar ett ekollon i munnen så försök plocka ut det. Vissa hundar tycker det är jättegott när de väl fått smak för ekollon, så det är bra att vara snabb.

Ekollon innehåller stora mängder tannin. Det är giftigt och frätande och kan orsaka inflammation i mage och tarmar samt skada både njurar och lever. Vid hög dos kan det vara dödligt.

Symtom kan vara allmänpåverkan såsom feber, trötthet, illamående, kräkning och förstoppning som övergår i mörk diarré.
Oftast drabbas hästar, får och annan boskap, men även hundar.
Mängden gift hunden som djuret fått i sig är svår att beräkna. Behandlingen är understödjande med dropp med mera mot buksmärtor, förstoppning och diarré. Blodprov tas för koll av inre organ.

Det är viktigt att ta det säkra före det osäkra. Ring alltid veterinär vid första misstanke och rådgör!

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård. www.evidensia.se