Följ Evidensia Djursjukvård

​Hästveterinärer larmar: Många hästar har maskproblem

Pressmeddelande   •   Maj 19, 2017 07:00 CEST

Den senaste tiden har veterinärer vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm tagit hand om många hästar med maskrelaterade problem. Veterinärerna slår nu larm för att öka kunskapen hos hästägare och bidra till att förbättra hälsan hos våra hästar. Nu när parasitsäsongen är här, är det dags att ta prov på hästarna.

Inälvsparasiter kan ställa till med stor skada och lidande för hästen. Hos föl är spolmaskinfektioner vanligast och kan i värsta fall leda till en livshotande förstoppning. Bandmask är vanligt hos hästar i alla åldrar och kan bland annat orsaka kolik. Värst är dock den stora blodmasken, som obehandlad kan orsaka allvarligast skada.

- När larver vandrar i tarmens blodkärl kan det i förlängningen leda till akut kolik, bukhinneinflammation eller i värsta fall dödsfall. Därför behöver man ta inälvsparasiter på allvar, säger Inge Durie som är veterinär och europeisk specialist inom internmedicin på häst vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

Parasiterna bekämpas genom god beteshygien och bra rutiner för avmaskning. Avmaskningsmedel är receptbelagda och ska användas om prover visar att hästen har en hög parasitbörda eller vid förekomst av bandmask eller den stora blodmasken.

- Så här års är det viktigt att ta träckprov och man bör även låta göra en odling för att utesluta eller bekräfta förekomst av den stora blodmasken, säger Inge Durie.

Odling för att hitta den stora blodmasken är en analys som inte alltid ingår i de vanliga träckprovspaketen, vilket gör att man riskerar att missa den. Tills nyligen diagnosticerades den med hjälp av en två veckor lång larvodling, men nu har SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt ) utvecklat ett nytt test – en PCR (polymerase chain reaction), som är både snabbare och känsligare och enkelt påvisar förekomst av den stora blodmasken.

Avslutningsvis uttrycker Inge Durie en oro för den ökande trenden att avmaska hästar med örter. 

- Det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar att avmaska med örter. Om din häst behöver avmaskas, ska detta göras med riktiga avmaskningsmedel som är receptbelagda. 

För ytterligare information kontakta:

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702 - 45 49 43, maria.hofling@evidensia.se

Läs mer om avmaskning på evidensia.se

I Djurvårdguiden hittar du information och symptom om olika sjukdomar och åkommor som hästen kan råka ut för: 

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. www.evidensia.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.