Gå direkt till innehåll
Jul och nyår – olycksdrabbade högtider för husdjuren

Pressmeddelande -

Jul och nyår – olycksdrabbade högtider för husdjuren

Husdjuren lever farligt under jul och nyårshögtiderna vilket innebär mer jobb för veterinärerna på Evidensias kliniker och djursjukhus där många fall hamnar under våra högtidshelger. Varje år kommer hundar och katter in som behöver vård av olika slag, främst för att de fått i sig julmat eller julpynt, vilket kan leda till livshotande skador.

Under jul och nyårshelgen frossar svenskarna i julmat och det kan vara frestande att låta de fyrbenta vännerna få smaka. Men läckerheterna kan vara livsfarliga för djuren och det gäller att se upp. Under jul och nyårshelgerna ökar både fall av diarré, kräkningar, chokladförgiftningar och bukspottkörtelinflammationer. Andrea Mårtensson, klinikveterinär och specialist inom hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg, ger här goda råd och tips hur man på bästa sätt kan ta hand om sitt husdjur och undvika de största farorna.

Mat och godis kan leda till operation
På julbordet finns det massor av olika rätter som kan ställa till bekymmer för både hunden och katten.

- Julskinkan: Rena dödsfällan i värsta fall. Eftersom vi svenskar gärna vill vara nyttiga undviker många av oss de feta kanterna och ger det till våra husdjur istället. Något vi inte bör göra då det kan leda till allvarliga problem och i värsta fall till döden. Den feta maten kan framkalla bukspottkörtelinflammation och bölder men även lättare symtom som diarré.

- Köttbullar, löksill och Janssons frestelse: Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symptom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran.

- Revbensspjäll: Små benrester som fastnar i matstrupen kan leda till djuren till en smärtsam död. De lättare sjukdomsfallen kan ge förstoppning eftersom ben är väldigt kalciumrika. Men se upp! Det finns fall där förstoppningen blivit så kraftig att man måste öppna upp hunden för att massera tarmarna eftersom främmande benbitar inte tar sig igenom kroppen av sig själva.

  - Nötter: Under julen brukar vi även ha mycket julkorgar med blandad kompott av godsaker. Nötter är mycket feta och kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar. De absolut farligaste är dock macadamianötter som kan leda till neurologiska problem i form av att hundarna inte gan gå.

- Russin och vindruvor: Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren som fått i sig russin och druvor, men de kan få akuta njurskador vilket är livshotande. Om man vet att sin hund eller katt har ätit något av det bör man åka in direkt till en veterinär för att ge dem hjälp att kräkas. Hälften av alla akuta njurskador som orsakats av vindruvor leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt. Såklart är risken låg om en stor hund på 60 kg äter två russin, men man ska vara mycket försiktigt och inte låta dem äta det alls.

- Choklad: Det klassiska godiset som hundarna inte ska äta. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Vissa hundar kan äta en hel ask Paradis medan andra får problem efter några bitar. Oftast ger det diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd.

Se upp för julpyntet

- Växter: Det allmänna tipset är att placera växter där ingen kan nå dem, men just för katter, som är mest känsliga, är det svårt. Alla liljeväxter är farliga för katten då det kan leda till akuta njurskador. Julstjärnor kan vara irriterande och även julkaktus som ger kräkningar. Julrosor kan de dö av, Amaryllis är mindre giftig. Det vanligaste rådet om katten ätit växter (förutom liljor och julrosor då man ska söka hjälp direkt) är att hålla koll på allmäntillståndet. Ser man att katten börjar må sämre kontakta veterinär och om ni åker in så ta med växten den har ätit av. Då kan veterinären se växten är giftig och därefter ge korrekt behandling och medicinering.

- Glitter och paketsnören kan göra att tarmen träs upp och orsaka stopp samt ge fula skador som kräver operation på hunden eller katten. Oftast är det valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Symptomen är kräkningar samt mat- och vattenvägran. Om man vet att det ätit något, ha koll på det allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om en försämring uppstår.

- Glaskulor kan ge skärskador på både nyfikna hundvalpar och kattungar.

- Näringsmedel i julgransfoten ska undvikas då nyfikna hundar och katter gärna lapar lite vatten.

- Levande ljus gäller både för våra djur och oss själva, lämna dem inte ensamma och kom ihåg att släcka!

Vid resorna mellan släkten

Alltid trevligt att djuren får följa med så de inte behöver vara ensamma. Något att tänka på är att enligt lag måste de rastas och få vatten var sjätte timme. Under vintern behöver man inte oroa sig för värmen men man får inte heller enligt lag lämna hundar utan tillsyn om det förväntas bli under fem grader kallt. Kom även ihåg att inte ha en lös hund i bilen, det är farligt. När man har med sig hunden under jul och nyår är det även viktigt att komma ihåg att om man är ute mycket så ska man undvika att stå stilla så inte tassarna blir förfrysta. Se till att hålla pulsen uppe och för hundar med sparsam päls använd värmande täcke.

Fyrverkier – många hundars största rädsla

Det viktigaste när det handlar om fyrverkerier och smällare är att man måste vara ute i god tid genom träning och i vissa fall medicinering. Det finns till exempel speciella skivor med smällarljud som man kan spela för att träna upp hunden att vänja sig vid ljudet. Det finns även olika sorters lugnande preparat som hunden kan få. Men det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket den behöver. Det går inte att ringa på nyårsafton och få lugnande medel. Många hundar springer bort just under nyårshelgen då de får panik så helst ska man undvika smällare helt. Om det inte går kan man vara med hunden i mörka utrymmen, spela radion på hög nivå eller leka med den. Det sista ägaren ska göra är att tycka synd om hunden utan istället leda tankarna iväg på annat.

Trots farorna finns det självklart mycket att njuta av under högtiderna och glöm inte att ta vara på tiden med hunden eller katten. Ut och gå på härliga promenader, njut av dagsljuset med solen är uppe, passa på att leka och lära hunden nya trick till julafton eller nyårsafton då det är roligt och nyttigt att tänka. Och till sist, glöm inte att lägga någon hund- eller kattvänlig paket under julgranen!

För ytterligare information kontakta:

Presskontakt: Susan Rose Communication, 073-300 3010, e-post: susan@susanrose.se

Ämnen

Taggar


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia består av fler än 80 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och
Danmark. Varje år behandlar vi fler än 640 000 djur, varav mer än 600 000
hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt ca 40 000 hästar. Vi omsätter
mer än en 1,2 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska
kedja. www.evidensia.se

 

 

Presskontakt

Cecilia Hermansson Nilsson

Cecilia Hermansson Nilsson

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0730803203

Relaterat material

Relaterade nyheter