Följ Evidensia Djursjukvård

Motion capture tar steget in i djursjukvården

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2017 14:58 CEST

Tre grupper med markörer placeras ut.

Normalt kanske de flesta tänker på dataspel eller 3D-animeringar i filmer när de hör ordet ”Motion Capture”. Men nu har Specialisthästsjukhuset i Helsingborg med hjälp av Stiftelsen Svensk Djursjukvård investerat i det högteknologiska systemet Q-horse.

Mer information om systemet finns att få på Falsterbo Horseshow 8-16 Juli och att beskåda under EM i Ridsport i Göteborg 21-27 augusti 2017.

Genom avancerad teknik med kameror som mäter i 360 graders perspektiv går det att göra en komplett analys av hästars rörelsemönster.

Q-horse kan även hjälpa till med att mäta effekten av olika interventioner så som bedövningar, fysioterapi, kiropraktik, byte av sadel eller bett och olika typer av skor- vilket öppnar för fantastiska möjligheter.

Q- horse –en objektiv rörelseanalys som har många användningsområden

 • Regelbunden rörelsestatus som hjälpmedel för att hitta småförändringar som har betydelse för högpresterande hästar
 • Som underlag till specialskoning, ändrat träningsupplägg och som hjälp med att formtoppa inför viktiga tävlingar
 • En objektiv analys som en deli hältutredningar.
 • Second opinion när traditionella utredningsmetoder inte ger önskat resultat

  Så går det till

 1. Placera markörer
  Tre grupper med markörer placeras ut. En grupp sätts på huvudet, en ovanför bogen och den sista
  ovanför bäckenet.
  Hästen känner inget obehag av markörerna, de fästes med en självhäftande tejp direkt på hårremmen.
 2. Hältutredning
  Vi kan analysera hästens rörelsemönster i trav, på rakt spår med hårt underlag och på volt i ridhus.
 3. Omedelbart resultat
  Vi kan jämföra direkt mot föregående besök eller mot tidigare monitorering. Analyserna sparas och vi kan följa hästens rörelser över lång tid.
 4. Online rapport
  Programmet genererar automatiskt en lättförståelig rapport med relevant information från utredningen. Ägaren får med sig en rapport hem redan samma dag.


Med fokus på kunskap
Veterinär Line Greve är ny ortoped på Specialisthästsjukhuset i Helsingborg och arbetar med hältor och rörelsestörningar både i Helsingborg och Flyinge. Hon började sin veterinära karriär hos den världskända häst-ortopeden Jean Marie Denoix i Frankrike. Line har också gjort en doktorsavhandling om objektiv hältbedömning i samarbete med doktor Sue Dyson på Animal Health Thrust i New Market. Hon har också själv ridit dressyr på hög nivå.

Evidensia Djursjukvård har en rikstäckande hästverksamhet från från Flyinge i söder till Boden i norr. Du kan få hjälp av Evidensias veterinärer på plats i stallet, på hästklinikerna eller på något av de dygnet-runt-öppna hästsjukhusen, med samma personliga bemötande och engagemang oavsett vart du vänder dig.

Evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. www.evidensia.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.