Följ Evidensia Djursjukvård

Ny behandlingsmetod mot headshaking

Pressmeddelande   •   Apr 19, 2016 07:30 CEST

Nervstimulering ett alternativ vid svårbehandlad sjukdom

- Vi på Specialisthästsjukhuset Strömsholm är väldigt glada för att nu kunna erbjuda hästar med headshaking en ny behandlingsmetod. Metoden har hittills använts endast på några få ställen i Europa och vi är först i Skandinavien, säger Marie Westberg som är sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

Metoden heter PENS och står för Percutaneous Electrical Nerve Stimulation. Det går i korta drag till så att man stimulerar den rostrala delen av trigeminusnerven med hjälp av en probe som ultraljudsguidat placeras intill nerven. Tanken är att störa nerven som fått felaktig info från hjärnan som gör att nerven blivit överstimulerad. Den överstimulerade nerven ger hästen obehag och smärta som yttrar sig i form av så kallad headshaking.

PENS har redan använts på människor under en längre tid med gott resultat.

Veronica Roberts, europeisk specialist i internmedicin på häst och docent på Bristols universitet är initiativtagare och har varit med och tagit fram behandlingsmetoden.

- Veronica var hos oss på Specialisthästsjukhuset Strömsholm nu i januari och förevisade metoden, berättar Marie Westberg.

Redan nu finns en mindre studie publicerad i Equine Veterinary Journal 2015 "Neuromodulation using percutaneous electrical nerve stimulation for the management of trigeminal-mediated headshaking: A safe procedure resulting in medium-term remission in five of seven horses". Sedan dess har nu ett 40-tal hästar till blivit behandlade så resultatet från en större studie kommer presenteras på BEVAs (British Equine Veterinary Association) konferens till hösten. 

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Europas största och kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Varje år behandlar vi över 1,3 miljoner djur - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. Evidensia består av närmare 160 djursjukhus och kliniker i sju länder och har över 2 200 medarbetare. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård. www.evidensia.se 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.