Gå direkt till innehåll
Nyårsfyrverkeri – många hundars största rädsla

Pressmeddelande -

Nyårsfyrverkeri – många hundars största rädsla

Varje år kommer många hundar och katter in till Evidensias veterinärer på kliniker och djursjukhus. Under jul och nyårshelgerna ökar antalet fall av djur som behöver vård av olika slag. Här är viktiga råd som kan bespara husdjuret rädslan och djurägaren att uppsöka vård.

Andrea Mårtensson, klinikveterinär och specialist inom hundens och kattens sjukdomar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg, ger här goda råd och tips hur man på bästa sätt kan ta hand om sin hund under nyårshögtiden för att det inte ska bli en traumatisk upplevelse.

Träna hunden i tid
Det viktigaste när det handlar om fyrverkerier och smällare är att man måste vara ute i god tid genom träning och i vissa fall medicinering. Det finns till exempel speciella skivor med smällarljud som man kan spela för att träna upp hunden att vänja sig vid ljudet. Det finns även olika sorters lugnande preparat som hunden kan få. Men det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket den behöver. Det går inte att ringa på nyårsafton och få lugnande medel. Många hundar springer bort just under nyårshelgen då de får panik så helst ska man undvika smällare helt. Om det inte går kan man vara med hunden i mörka utrymmen, spela radion på hög nivå eller leka med den. Det sista ägaren ska göra är att tycka synd om hunden utan istället leda tankarna iväg på annat.

Vid resorna mellan släkten

Alltid trevligt att djuren får följa med så de inte behöver vara ensamma. Något att tänka på är att enligt lag måste de rastas och få vatten var sjätte timme. Under vintern behöver man inte oroa sig för värmen men man får inte heller enligt lag lämna hundar utan tillsyn om det förväntas bli under fem grader kallt. Kom även ihåg att inte ha en lös hund i bilen, det är farligt. När man har med sig hunden under jul och nyår är det även viktigt att komma ihåg att om man är ute mycket så ska man undvika att stå stilla så inte tassarna blir förfrysta. Se till att hålla pulsen uppe och för hundar med sparsam päls använd värmande täcke.

Trots farorna finns det självklart mycket att njuta av under nyår och glöm inte att ta vara på tiden med hunden. Ut och gå på härliga promenader, njut av dagsljuset medan solen är uppe, passa på att leka och lära hunden nya trick till nyårsafton då det är roligt och nyttigt att tänka.

För ytterligare information kontakta:

Susan Rose Communication AB, 073-300 3010, e-post: susan@susanrose.se


Ämnen

Taggar


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia är norra Europas största och veterinärmedicinskt ledande djursjukvårdsgrupp med ett komplett erbjudande av bas- och specialistvård till hundar, katter, hästar och exotiska djur. I Evidensia ingår ca 85 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Gruppen omsätter mer än 1,3 miljarder kronor och behandlar varje år mer än 660 000 patienter, varav fler än 620 000 smådjur och ca 40 000 hästar. www.evidensia.se 

Presskontakt

Cecilia Hermansson Nilsson

Cecilia Hermansson Nilsson

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0730803203

Relaterade nyheter