Följ Evidensia Djursjukvård

Om ditt djur utsätts för brandrök

Pressmeddelande   •   Aug 06, 2014 07:41 CEST

I och med att vi får många frågor kring djur och brandrök och med anledning av de olika bränderna i Sverige har vi bett våra veterinärer skriva ned några tips och råd kring djur och brandrök:


Råd till smådjursägare vid stora bränder

Vid stora bränder finns det flera viktiga saker att tänka på när det gäller hundar och katter.

 • Håll hundar och katter inomhus och motionera dem inte mer än absolut nödvändigt. Se till att djuren är märkta med ett halsband med namn och telefonnummer till djurägaren ifall de skulle komma bort från sin ägare. Många djur kan bli stressade av bränder och rök och det är viktigt att de kan identifieras och att en djurägare kan kontaktas vid behov.
 • Om ditt djur fått direkta skador från branden eller har kommit i kontakt med en varm yta så kontakta veterinär omgående. Om det finns öppna sår så håll en ren, fuktig handduk mot såret tills ni kan komma till en veterinär.
 • Brandrök och mycket varm luft kan orsaka stora skador på andningsvägarna hos våra husdjur och det är inte säkert att vi ser omfattningen av dessa skador direkt. Kontakta veterinär om ditt djur andas snabbare än vanligt, har ett annorlunda andningsmönster, använder buken för att andas, om det kommer ett rosslande eller väsande ljud vid andning eller vid kraftig hosta. Det är viktigt att vara observant på att dessa symptom kan komma några dagar efter att ditt djur utsatts för rök eller varm luft. Det är då lika viktigt att kontakta veterinär.
 • Gamla, unga eller djur med kroniska sjukdomar, framförallt i andningsvägarna, kan vara extra känsliga för brandrök och dessa behöver hållas under extra uppsikt.

Råd om hantering av häst

 • Rök i luften kan irritera hästens slemhinnor, luftvägar och andningsorgan. Håll gärna hästen inomhus om det är möjligt. Det är viktigt att inte anstränga hästen så håll den i vila.
 • Observera hästen för symptom på andningsbesvär såsom till exempel hosta, näsflöde, rinnande ögon eller onormal andning till exempel bukandning.
 • Hästar med kroniska luftvägsproblem såsom till exempel bronkit, är känsligare och kan försämras vid inhalation av rök. Håll extra koll om du har en sådan häst.


För mer information, kontaktuppgifter och liknande:

Eva Quist, Marknadskoordinator, Evidensia Djursjukvård, 076-50 458 69, eva.quist@evidensia.se

Eva Engström, marknads- och kommunikationschef, Evidensia Djursjukvård, 070-551 48 19, eva.engstrom@evidensia.se


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Vi har närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 700 000 djur, varav cirka 655 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt cirka 45 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Kommentarer (1)

  Utsetts? Att utse. Har utsetts. Utsätts!

  - Annika - 2014-08-06 09:38 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.