Följ Evidensia Djursjukvård

Prisbelönt forskning på Evidensia Djursjukvård

Pressmeddelande   •   Aug 28, 2014 09:42 CEST

Att arbeta med stöd i vetenskapliga bevis kallas att arbeta evidensbaserat. För oss inom Evidensia är det så viktigt att vi till och med bakat in det i vårt namn. Ibland söker Evidensias medarbetare svaren själva, genom klinisk forskning. På så sätt skaffar de sig bevis för att de behandlingar och metoder som vi använder i djursjukvården är de bästa.

Nyligen fick vår medarbetare Linda Toresson på Specialistdjursjukhuset Helsingborg ta emot ett fint pris för sitt forskningsarbete om vitamin B12-brist hundar med kronisk tarminflammation. Linda Toresson presenterade sin forskning på den årliga American Congress of Veterinary Internal Medicine i Nashville, USA i början av juni.  Resultaten var så intressanta att Comparative Gastroenterology Society belönade Linda med pris för bästa poster inom området gastroenterologi, i hård konkurrens med vetenskapliga resultat från hela världen. 

Linda Toresson berättar om idén bakom studien:

–  Den enda rekommenderade behandlingen av hundar med B12-brist är upprepade injektioner, som måste ges av veterinär  eller djursjukskötare. Jag har i stället använt tablettbehandling, vilket är både enklare och billigare och verkar fungera väldigt bra.

Resultaten av Linda Toressons forskning kan bidra till att underlätta behandlingen av hundar med tarminflammation med vitamin B12-brist i framtiden.

Linda Toresson är specialist i internmedicin och sedan ett år tillbaka deltidsdoktorand i gastroenterologi vid universitet i Helsingfors. Resultaten som presenterades baseras på en retrospektiv studie av patienter behandlade i Helsingborg. Den forskning som presenterades sponsras av Stiftelsen Svensk Djursjukvård och de uppföljande projekten som pågår sponsras även av Agria och SKK:s forskningsfond. Linda Toresson arbetar nu vidare med sin planerade doktorsavhandling med en jämförande studie för att ytterligare stärka bevisen för att behandling med tabletter är effektivt. Denna studies målsättning är att jämföra tillskott av vitamin B12 i tablett- respektive injektionsform till hundar med kroniska tarminflammationer och B12-brist.

Bakgrund

Kronisk tarminflammation hos hundar är ganska vanligt. En del av de hundar som lider av detta utvecklar en brist på vitamin B12. Det är känt att hundar med B12-brist och tarminflammation har sämre prognos och löper större risk för avlivning än de med tarminflammation utan B12-brist. Med behandling kan de flesta ändå få en god livskvalitet. Behandlingen som rekommenderas är injektioner av vitamin B12 och behandling av den underliggande tarmsjukdomen. Hos människor har det visat sig att intag av B12 i tablettform fungerar precis lika bra som injektioner.

För mer information, bilder och förmedling av kontakter:

Louise Blomqvist, sjukhuschef, Evidensia Djursjukhuset Helsingborg, louise.blomqvist@evidensia.se, 073-316 80 37

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702-454943, maria.hofling@evidensia.se


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Vi har närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 700 000 djur, varav cirka 655 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt cirka 45 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.