Följ Evidensia Djursjukvård

Råd om din fyrfota vän blir ormbiten

Pressmeddelande   •   Apr 14, 2014 08:29 CEST

De första fallen av huggormsbitna hundar och katter kommer till våra kliniker och djursjukhus redan i mars. Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar vilket kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta djur blir friska igen. 

Om din fyrfota vän blir ormbiten - kontakta veterinär omgående. 

Här får du veta mer om vad du ska göra om det händer och vilken hjälp ditt djur kan få.


Vad kan du göra själv?

Om du vet att din hund eller katt har blivit biten av en huggorm gäller det att både bevara lugnet och handla snabbt. 

 • Vila. Bär om möjligt ditt djur så sprids giftet långsammare i kroppen. Lägg inte tryckförband, och försök inte suga ut giftet från bettet. 
 • Åk direkt till veterinär. Även om din hund eller katt verkar obesvärad, uppsök alltid veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet. 
 • Kortison eller inte? Tidigare var det vanligt att behandla svullnaden efter ormbett med kortison. Men det finns studier som visar på både positiva och negativa effekter av att ge kortison direkt efter huggormsbett. Prata alltid med veterinär innan du ger ditt djur kortison. 
 • Eftervård. Strikt vila i 10–14 dagar rekommenderas efter bettet. 


Vad gör veterinären?

Hur din hund eller katt behandlas beror på symtomen. Vid endast lokal svullnad och gott allmäntillstånd, kan djuret ordineras vila hemma. Om allmäntillståndet är påverkat och cirkulationen nedsatt rekommenderas ofta inskrivning.

 • Blodprov. Vid måttliga till kraftiga symtom tas ofta blodprover för att till exempel undersöka röda och vita blodkroppar, blodplättar och lever- och njurvärden. 
 • Dropp. Intravenöst dropp ges ofta efter huggormsbett för att förebygga eller behandla nedsatt blodcirkulation. 
 • Antiserum. Den enda specifika behandlingen vid huggormsbett är antiserum. Det finns nu ofta tillgängligt vid många större kliniker och djursjukhus. För bäst effekt ska denna behandling sättas in under det första dygnet. Behandlingen är relativt dyr och det finns en viss risk för så kallad anafylaktisk chock, därför ges inte antiserum till alla djur som blivit bitna. 


10 fakta om ormbett

 1. Varje år blir cirka 2 000 hundar och ett stort antal katter bitna av huggorm i Sverige. 
 2. 30 procent av betten är så kallade ”torra bett” utan giftinjektion. Då utvecklar djuret inga symtom.
 3. Att bli biten av huggorm är allvarligare för hundar och katter jämfört med människor då djuren har mindre kroppsvolym att fördela gifterna på. 
 4. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna. Katterna blir oftast bitna i tassarna. 
 5. Hundar blir oftast bitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. 
 6. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir djuret tröttare än vanligt.
 7. Blodcirkulation kan försämras efter ett huggormsbett. Kräkning och diarré är relativt vanliga symtom efter måttlig till kraftig giftöverföring. 
 8. Ungefär var tionde hund drabbas även av hjärtrytmrubbning. 
 9. Blödningsrubbningar och skador på inre organ är allvarliga symtom som tack och lov är ovanliga. 
 10. Rapporterad dödlighet efter huggormsbett hos hund är upp till fyra procent.

För mer information: Kontakta Maria Hofling, press- och informationsansvarig på Evidensia Djursjukvård, 0702-454943, maria.hofling@evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia består av närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 670 000 djur, varav mer än 630 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt ca 40 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.