Följ Evidensia Djursjukvård

​Se upp för den lömska glykolen - Information med anledning av förgiftningsrykten

Pressmeddelande   •   Nov 10, 2015 14:04 CET

Nu när vinter och kyla närmar sig vill vi varna för en av de farligaste förgiftningarna: glykolförgiftning. Redan nu har vi fått in fall av förgiftade djur, bland annat två hundar som kom in till ett av våra specialistdjursjukhus förra veckan. Den ena avled och tillståndet är kritiskt för den andra.

Kylarvätskan som används till bilar innehåller oftast glykol, även kallat etylenglykol. Glykol smakar sött och är tyvärr något som våra husdjur gladeligen slickar i sig. Det behövs inte mycket för att dosen ska vara direkt dödlig.

Har du den allra minsta misstanke om att din hund slickat i sig glykol bör du omedelbart kontakta veterinär, även om du inte ser några symptom. Symptom som illamående, trötthet, kräkning, kramper och vinglighet kan ses redan efter 30 minuter. Mellan ett och tre dygn efter kommer nästa kris. Urinen slutar bildas, kramper tilltar, djuret kan hamna i koma och det är tyvärr dödlig utgång som väntar.

Det kan vara svårt att veta om djuret fått i sig glykol, eftersom symptomen liknar vilken njurskada som helst. Genom ett blodprov mäts etylenglykolhalten och man tittar även allmänt på njurvärden. När man tar ett urinprov kan man se en viss typ av specifika kristaller som bara syns vid glykolförgiftning.

För att undvika denna hemska förgiftning - hantera glykol mycket försiktigt och var vaksam.

  • Var uppmärksam om du spiller glykol. Tänk på att alltid skölja och torka upp.
  • Var uppmärksam på pölar vid garage och parkeringar.
  • Låt inte hunden äta eller slicka i sig saker när ni vistas utomhus.

Mer om förgiftning:

www.evidensia.se/goda-rad finns mer råd om de vanligaste förgiftningarna.

Hitta närmaste klinik i mobilen:

Evidensia Djursjukvård finns på närmare 60 platser i Sverige från norr till söder, med elva akutmottagningar. När du surfar in på evidensia.se på din mobiltelefon visas vilka djursjukhus och djurkliniker som är närmast dig, med kontaktuppgifter och öppettider.

För ytterligare information kontakta:

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702 - 45 49 43, maria.hofling@evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Vi har över 130 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi cirka 1 miljon djur. Vi har cirka 1 900 medarbetare och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se

Bifogade filer

PDF-dokument