Följ Evidensia Djursjukvård

Skev bild av djursjukvården

Pressmeddelande   •   Jan 16, 2017 13:45 CET

Den 15 januari publicerade SvD en artikel om hunden Elvira som blev påkörd i en smitningsolycka. En tragisk händelse där vi gjorde vad vi kunde för att rädda hundens liv, men sorgligt nog avled den efter nio dagars vård. Tyvärr ger artikeln en ensidig och obalanserad bild om Evidensias roll och agerande. 

Kortfattat så brister rapporteringen på två punkter. Ett: Djurägaren informerades, till skillnad mot vad som rapporterats, om att det var ytterst osäkert om hunden skulle överleva. Två: Djurägaren informerades löpande om kostnaderna, och vi gjorde dessutom bedömningen att vården skulle blir mer kostsam än den till slut blev.

Vår chefsveterinär blev intervjuad per telefon och vår vd Martin Tiveus lämnade skriftliga svar på frågor. Reportern valde att inte ta med intervjun med chefsveterinären och endast ett fåtal av Martins svar.

Kvar står en hårt vinklad artikel som inte stämmer överens med verkligheten. 

Mer i detalj har den här informationen utelämnats:

 • Hunden remitterades till ett av våra djursjukhus. Tiken var i chock och i mycket dåligt skick. Trots information om dålig prognos var djurägaren tydlig med att hon ville göra allt för att rädda sin hund. Våra medarbetare hade kontakt med djurägaren flera gånger dagligen för att uppdatera om hälsotillstånd, vårdalternativ och kostnadsbild. Detta finns noga antecknat i journalen.
 • Hunden stabiliserades, opererades, fick blodtransfusioner och intensivvård i nio dygn. Många på djursjukhuset var inblandade i Elviras vård och när hon trots allt inte överlevde var det sorgligt för oss alla. Vården har varit omfattande, men priset blev lägre än vår kostnadsbedömning.
 • I detta fall diskuterades även avlivning som ett fullt acceptabelt alternativ vid flera tillfällen – inte minst med tanke på att djurägaren är ansvarig för kostnaderna för vården. Vi förstår att det kan vara känslomässigt svårt att ta det beslutet, speciellt om djuret har insjuknat akut. I slutändan är det dock alltid djurägarens beslut, så länge djuret inte utsätts för onödigt lidande. Som djurägare måste man dock alltid fundera på om man har råd med vård och andra kostnader som följer med att äga ett husdjur.

Vi har fem råd till alla djurägare som är bra att känna till om olyckan skulle vara framme. Även dessa utelämnade SvD.

 1. Se över din privatekonomi när du skaffar djur. Klarar du oförutsedda utgifter om olyckan skulle vara framme?
 2. Se över ditt försäkringsskydd. Olika försäkringar har olika villkor.
 3. Ta diskussionen i familjen om hur långt ni är beredda att gå, innan olyckan är framme.
 4. Ha en tät dialog med din veterinär när djuret är sjukt. Fråga om något är oklart.
 5. Våga säga stopp. Det är du som djurägare som fattar det yttersta beslutet om vården av ditt djur.

En andra artikel som publicerades samtidigt handlar om ökande kostnader inom djursjukvården. Den innehåller ett flertal faktafel. Bland annat har man inte gjort skillnad på vad en behandling kostar och hur vården utvecklats. Prisökningen för enskilda behandlingar har legat på samma nivå de senaste tio åren, oavsett ägare och långt innan kedjebildningen. Däremot efterfrågar djurägare mer och mer avancerad vård idag och vi har mer kompetens och resurser.

Det påstås att kedjorna skulle vara dyrare än andra aktörer, men det vet vi att det de facto inte stämmer. Vi har själva gjort en grundlig prisjämförelse och inte hittat några belägg för det påståendet.

Återigen nämns sammanställningen från Folksam som tyvärr felaktigt jämför basvård med specialistvård.

Läs artiklarna här:

http://www.svd.se/hunden-elvira-dog--familjenfick-rakning-pa-138-000/om/sverige

http://www.svd.se/djuragare-larmar-skyhoga-priser-hos-djurkliniker/om/sverige

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. www.evidensia.se

Kommentarer (39)

  Har ni själva bevis på att det ni säger är sant ? Skulle vilja ha källkritik på ert uttalande, annars känns det som ord mot ord, men då ni säger att det är fakta fel så antar jag ju att ni har riktiga källor på det ni skriver mvh/ Jenny

  - Jenny Brodin - 2017-01-16 17:11 CET

  Ni anser att man ska gå igenom sin privatekonomi,men med er prissättning skulle då säkert 90% av alla djurägare inte ha råd med sina djur. Medför inte det att ni inte får några jobb? Alltså kan ni lägga neroch sälja tillbaka till de gamla aktörerna som inte alls var lika dyra som ni.
  Har lovat mig själv att aldrig mer besöka era stationer. Er prissättning är horribel!!!! Hoppas försäkringsbolagen också bojkottar er.

  - Agneta Segerström - 2017-01-16 18:11 CET

  Ni nekar till att andra veterinärer är billigare än er, men ändå är det enbart från Evidensia samt Anicura som chockar privatpersoner med sjuka priser. Ni är den veterinären alla fasar att gå till, enbart för att ni sköter priset otroligt dåligt och tar höga avgifter på sånt som andra veterinärer håller nere priset på.
  Ni tar hutlöst höga priser som ofta ligger mer än dubbelt av andra kliniker, så skulle väldigt gärna vilja se bevis på att det du skrivit innehåller någon sanning alls.

  - Erica Larsson - 2017-01-16 19:22 CET

  Agneta Segerström: vården, kompetensen och utrustningen kostar ju såhär mycket. Hur vill du då att djursjukhusen ska göra för att minska kostnaderna? Ta bort dygnet-runt öppettiderna? Avskeda alla specialister? Ta bort all dyr utrustning? Ja, då hade tiken VERKLIGEN inte överlevt och många andra djur med stora skador eller svåra sjukdomar som idag kan får hjälp, skulle man bara få avliva. Är det ett bättre alternativ tycker du? Då behöver man ju inte se över sin ekonomi innan man skaffar djur för då blir kostnaderna ju inte så höga...för då avlivas ju djuren istället. Nä jag tror de flesta vill att specialistvården och jouröppna sjukhus ska finnas som ett vårdalternativ när något händer, och då får man faktiskt räkna med att de vill ha betalt för vad den kostar!!

  - Anna Haglund - 2017-01-16 19:36 CET

  Jenny Brodin - Enligt lag är djurkliniker skyldiga att föra journal och lagra dem i många år. Genom att titta i det materialet kan vi jämföra prisutveckling för olika behandlingar över tid, även från tiden innan kedjebildningen.

  Agneta Segerström och Erica Larsson - Trots att Evidensia står för en stor andel av landets akutvård ligger snittkostnaden på ett besök hos oss på cirka 2 300 kr. Vi ser kontinuerligt över vår prissättning i jämförelse med andra aktörer och ser att vi ligger i nivå med andra på jämförbara behandlingar.

  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-16 19:42 CET

  Skall ert Evidensia anses som seriöst, så hade ni naturligtvis meddelat att hunden var för skadad för att kunna överleva. MEN ni har er utrustning som måste betala sig. Här ser man ett exempel på hur ni utnyttjar folk i utsatta situationer. Ägaren var i totalchock. Då är man inte i sin normala sans och status. Hon var orolig för dotterns hälsa och hur dottern skulle reagera på vad som hänt. I sitt läge ville hon till varje pris få sin dotters älskade hund tillbaka. VID LIV. Ni måste ha förstått att detta inte skulle kunna fås att fungera, men ni chansade, alltid bra att testa.. Oavsett vilka chefsvettar och ägare som intervjuats så har ni gjort FEL. Ni har inte respekterat hundens liv och död. Hur plågsamma efterbehandlingar skulle detta djur behöva utsättas för? Skäms ni inte, ni MISSLYCKADES i ert etiska tänkande och tänkte endast på att tjäna pengar och "testa" Detta liknar plågsamt djurförsök. Kommentaren att man måste se till sin privatekonomi för att kunna hålla husdjur visar på er moraliska kollaps. Hur många vanliga människor har råd med behandling av sin hund för dessa summor som ni presenterar då det eg skulle kostat mera...? Och ni anser att ni varit " bussiga". Hade ni varit i normala system hade ni EFTERSKÄNKT kostnaderna för ert misslyckade djurförsök, då jaag itne tror ni gjort många liknande försök.... Riskkapitalister skall inte äga djursjukvård. Måtte ALLA som läser ert försvar inse hur iskallt ni bär er åt för att skinna folk på pengar. BOJKOTTA alla Evidensiakliniker ! Sponsra de mindre klinikerna med seriöst arbetande personal, där ägaren själv arbetar i djursjukvården. Ni skulle SKÄMMAS, inte bara över er hantering av denna i princip döda hund, men även över ert försvar varför ni utsatte en vanlig familj för ekonomisk ruin...Skall ni överhuvud taget få någon som helst positiv respons i fortsättningen, så EFTERSKÄNK ert omoraliska beteende och skriv av kostnaden.

  - Eva - 2017-01-16 20:14 CET

  Att inte Ni själva ställer Er frågan varför misstroenden, klagomål, helt osannolika fakturor just kommer upp under Er tid som företagare och vårdare av många av våra djur. Svenska veterinärer och kliniker har arbetat under massor av år tidigare, har själv haft häst i fyrtio år, och aldrig någonsin i svensk historia har ett liknande upprop om hjälp, för att vi i Sverige ska kunna fortsätta ha husdjur med en bra omsorg och vård av kunniga veterinärer framöver. Att ha självkritik även om man är ett riskkapitalbolag, är helt nödvändigt, om man inte helt ska tappa ansiktet.

  - Annki Johansson - 2017-01-16 21:21 CET

  Intressant att evidensia och anicura inte kan se någon prisskillnad när de jämför, kanske har ni jämfört med varandra? Jag har också gjort jämförelser och då har det varit ofantligt stora skillnader, tex skillde det nästan 5000kr att få en tik kastrerad på en evidensia klinik mot en annan privatägd klinik!
  Jag har haft hästar på era kliniker sååå många gånger men idag åker jag aldrig till er om det inte av etiska skäl är oförsvarbart att åka någon annanstans pga av att jag bor närmast er klinik. Ni skriver att ett besök hos er kostar i snitt 2300kr!? Det skulle jag vilja se statistik på.... jag har varit på 5 min långa återbesök utan någon medicinering eller materialkostnader som har kostat mer än så, tror det senaste kostade 2700kr och som sagt det varade 5 min (om man bortser från att jag fick vänta 1 timme efter bokad tid). Sen kan inte eran chef ställa upp på en real intervju utan svarar via mail och skickar fram sina anställda i skottlinjen.
  Vi är MÅNGA som VET att er prisbild är skev, det finns mängder med bevis för det. Allt ifrån vad man får betala för en kompress till vad en rutinoperation kostar osv osv.
  När jag kom in med ett föl med kolik så var veterinärens första fråga, hur ställer du dig till buköppning? NEJ säger jag, för att jag har tänkt över innan vad jag kommer att göra eller inte, dock är det många ägare som inte har gjort det, de vill bara att deras älsklingar ska leva.....
  Leva till vilket pris? Och då menar jag inte bara ekonomiskt.....
  Försäkringsbolagen är så pumpade på pengar att premierna är så höga att knappt ingen har råd att försäkra sina djur mot "allt" och även när man tror att det täcker allt så gör det oftast inte det i slutändan...
  Jag skyller denna utveckling på ER riskkapitalister och i den gruppen räknar jag även in försäkringsbolagen.
  Jag kräks när jag ser dessa veterinärprogram på Tv från evidensiakliniken med Agria som sponsor..... och alla djurägare är SÅ nöjda och hyllar kliniken mm.
  Det finns så många veterinärer som sliter för att hjälpa oss djurägare, på alla möjliga kliniker och ingen skugga ska falla på er, ni gör ett BRA jobb, dock kanske några av er ska skaffa en annan chef, vilket jag vet att många många MKT duktiga veterinär har gjort, några av Sveriges bästa har Flytt från era kliniker, omsättningen på veterinärerna är stor, man kan undra varför?
  Jag komme att fortsätta vägra åka till er om jag verkligen inte måste!

  - Marie - 2017-01-16 21:45 CET

  "Jenny Brodin - Enligt lag är djurkliniker skyldiga att föra journal och lagra dem i många år. Genom att titta i det materialet kan vi jämföra prisutveckling för olika behandlingar över tid, även från tiden innan kedjebildningen." Är dess journaler något som är officiell handling, så kunderna själva kan se att så är fallet, och jämföra med andra veterinärer ?

  - Jenny Brodin - 2017-01-16 22:23 CET

  Hej!

  Kan/har ni offentliggjort er "grundliga prisjämförelse"? Att hänvisa till icke verifierbar fakta är inte särskilt professionellt.

  Mvh Hanna

  - Hanna - 2017-01-17 00:24 CET

  Nä hörrni, den tiden är förbi när man kan lura i vanliga människor vad som helst bara genom att skriva det i nyhetsmedia. Nu för tiden lever vi i ett informationssamhälle där sanningen flödar kors och tvärs helt oberoende av mainstream media. Så läs på, gör om och gör rätt kära Evidensia - om ni ska ha en chans att överleva på sikt. Fast det kanske inte är det som är ert syfte, kanske ni bara vill skumma grädden från mjölken så länge som försäkringsbolagen och privatpersonerna är dumma nog att betala era orimliga priser. Sen lämnar ni det sjunkande skeppet med fyllda skattkistor och låter någon annan städa upp efter er....

  - Stina - 2017-01-17 05:36 CET

  Eva: Då jag ser att du saknar väsentlig information är det svårt att svara på det du skriver. Men kortfattat är den långsiktiga prognosen oftast väldig bra för den här typen av intensivvårdspatienter, eftersom en olycka oftast drabbar ett djur som är friskt.
  Bara på djursjukhuset i Malmö har vi 36 000 patientbesök om året. Det veterinären gör är att förse varje kund med uppdaterad och korrekt information baserad på en veterinärmedicinsk bedömning. Alla fall är olika och vilket beslut som djurägare kommer fram till är individuellt och vi respekterar det. Menar du att våra veterinärer ska ifrågasätta djurägares mentala hälsa och utreda deras privatekonomi? Det låter inte som bra kundbemötande.
  /Maria, press- och informationsansvarig, Evidensia

  - Maria Hofling - 2017-01-17 09:35 CET

  Stina: Jag kan bara hålla med om att källkritik är viktigt. Lögner blir inte en sanning för att de upprepas många gånger, vilken media de än presenteras i. Det är bland annat därför Evidensia gör statistiskt säkerställda årliga kundundersökningar för att ta reda på vad våra kunder verkligen tycker. Vi på Evidensia vill erbjuda bra, kompetent och tillgänglig djursjukvård nu och i framtiden.

  - Maria Hofling - 2017-01-17 09:57 CET

  Hej Hanna! En prisjämförelse kan vem som helst göra, det är bara att ringa runt. Det viktiga är att man jämför samma saker, så det inte blir äpplen och päron. Med vänlig hälsning/Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-17 10:09 CET

  Ursäkta?
  Så ni påstår att ni gjort jämförelser men vägrar att redogöra för dem? Jag kan säga att ert ord är inte värt vatten.
  När folk gjort jämförelser så upprepar ni som ett mantra att det inte går att jämföra på det vis som dom gjort.

  Och ni försöker framstå som ett seriöst företag. Att ni inte skäms! Jag kommer aldrig att sätta min fot på en av era kliniker mer. Tack och lov att man bor i Skåne och hittills har gott om bra veterinärer som inte sålt sig till mamman runt omkring.

  /Hanna

  - Hanna - 2017-01-17 10:16 CET

  Annki: Kritik mot djursjukvården har funnits i alla år, men det är först nu som åsikter får denna spridning i sociala medier, samtidigt som det finns stora aktörer att ställa till svars. Och vi lyssnar och tar till oss vad vi kan bli bättre på. Tyvärr cirkulerar många missförstånd om oss. Till exempel ett du nämner: Evidensia är inget riskkapitalbolag. Vi är en djursjukvårdskedja. Jag och alla mina kollegor på Evidensia arbetar med djursjukvård, inte riskkapital. Vi brinner för att skapa bästa möjliga vård för djuren och känner en djup stolthet i det, oavsett vilken ägarform det bolag vi arbetar för har. Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet för att skapa och utveckla djursjukvården för djuren och djurägarnas bästa. All vinst återinvesteras i verksamheten, ägarna tar inte ut en krona i utdelning. Man måste skilja på vad ett företag gör och hur det för närvarande ägs.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-17 10:24 CET

  Marie: Nej, vi har inte bara jämfört med varandra. Vi vet att priser varierar en hel del i branschen, så det är bra att göra som du och jämföra. Som vi tidigare gått ut med så håller vi på att arbeta fram en mer enhetlig prismodell inom Evidensia för att förbättra för kunderna. Det är också mycket bra att, precis som du, tänka över vad man vill göra om olyckan är framme.
  Vad gäller intervjun med vår vd så kom förfrågan en söndag med några timmars varsel och av personliga skäl var det inte möjligt med en telefonintervju denna gång, vilket reportern informerades om.
  Som jag svarat tidigare: Jag och alla mina kollegor på Evidensia arbetar med djursjukvård, inte riskkapital. Vi brinner för att skapa bästa möjliga vård för djuren och känner en djup stolthet i det, oavsett vilken ägarform det bolag vi arbetar för har. Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet för att skapa och utveckla djursjukvården för djuren och djurägarnas bästa. All vinst återinvesteras i verksamheten, ägarna tar inte ut en krona i utdelning. Man måste skilja på vad ett företag gör och hur det för närvarande ägs.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-17 11:09 CET

  Seriöst Maria, tror du verkligen själv på att kapitalbolag köper upp djurkliniker utan att få någon avkastning? Naivitet utan gräns. Eller ska vi kalla det förnekelse?

  /Hanna

  - Hanna - 2017-01-17 11:15 CET

  Hanna: Det görs inga aktieutdelningar till våra ägare. Det är fakta. Jag vet inte om du blandar ihop det lite. Evidensia är en djursjukvårdskedja och ett vanligt svenskt bolag.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-17 11:34 CET

  Eva...
  Du menar att Veterinärerna på det aktuella Djursjukhuset skulle gå emot djurägarens önskemål och istället avliva hunden då prognosen ansågs osäker? Inblandade veterinärer skulle haft i åtanke att djurägaren nog var psykisk ostabil och i chock så dennes förmåga att kunna fatta ett rimligt beslut ansågs om obefintlig? Trots flera samtal på telefon där veterinärer pratat om att avlivning kan vara ett alternativ och Djurägaren säger fortsätt, fortsätt och veterinären hela tiden påpekat vad kostnaden kommer bli då och vad den nu är uppe i och hon fortfarande uppmanar att fortsätta och göra allt. (Det är dessa djurägare som trissar upp försäkringspremien) Du menar alltså att man skulle kontaktat Länsveterinären och fått ett godkännande om avlivning enligt Djurskyddslagen då hunden ansågs genomgå vetrinära behandlingar som hunden led av eftersom det är det ända man kan tvångsavliva någon annans djur på med Länsveterinärens tillstånd. Hunden anses utsättas för onödigt lidande och är i ett skick som anses vara djurplågeri. Det var det du menade??

  Löpsedeln hade lydit: Evidensia avlivade påkörda Elvira trots djurägarens uppmaning om fortsatt behandling.

  På riktigt!? Det är som att säga att en Läkare borde låta bli att cellgift behandla en patient eftersom att prognosen är så pass osäker att man bör ha i åtanke att människan nog kan avlida inom snar framtid ändå så barnet bör inte behöva gå igenom den krävande behandlingen/vården trots att närstånde säger gör ALLT!! Läkaren borde förstå att föräldrarna är i chock och inte egentligen förstår vad dom kommer utsätta sitt barn för.

  Värsta jag hört....

  - Johanna - 2017-01-17 11:49 CET

  Sjukt lågt att plocka bort kommentarer - det måste ju visa på att det finns saker att dölja!!!!

  - C. - 2017-01-17 13:30 CET

  Till alla arga insändare i kommentarsfältet: Hyfsa ordvalet, är ni arga så uttryck det, men tänk på att det är personalen, som kämpar med de sjuka djuren, som är mottagare av era brutala och oförskämda uttalanden!

  - Siv Landström - 2017-01-17 16:32 CET

  Hej!
  Eftersom ämnet i högsta grad handlar om kundbemötande, och vikten av att som kund hålla sig informerad, så vill jag passa på att ställa en fråga som jag inte har fått svar på trots upprepade mejl till er.
  Har ni planer på att skapa "mina sidor" där kunder digitalt kan ha tillgång till journaler, fakturor och dylikt? Jag tror att det hade underlättat för alla parter, och inte minst för oss kunder som vill hålla oss uppdaterade om våra djurs vård.
  Mvh

  - Anna - 2017-01-17 18:45 CET

  Hej igen Maria! Ja jag gör jämförelser och i mina samtliga jämförelser är Evidensias kliniker dyrast, hela tiden varje gång, i allt från operationer till minsta kompress. Visa mej gärna era jämförelser? Varför inte? Då skulle många tystna Om det stämmer.
  Sen så ägs Evidensias alla olika bolag av ett Luxemburg registrerat företag ( Brown Holing SARL) som är börsnoterat så jo även evidensia tillhör riskkapitalisterna, bara fånigt att neka till det. Utdelningen sker vi det bolaget, klassiskt skatteplanerande av ett stort bolag med största focus på att tjäna pengar. Såklart är inte dotterbolagen börsnoterade eftersom det inte ser bra ut i vanligt folks ögon att man tjänar sjukligt mkt på deras älsklingar, det ser lika ut inom skolan, omvårdnad mm mm.
  Folk är förbannade och känner sig lurade! Med all rätt, ni spelar på folks känslor och okunskap. Att veterinärvård kostar vet alla och det är de flesta beredda på när man skaffar djur, men när det drar iväg upp mår 100 000 tals kronor för några dagar då är det absurt. Sen kan man diskutera det etiska i att rädda djur till varje pris, men det är en annan diskussion.
  Tro inte att vi som är era kunder är okunniga och korkade. Vill ni ha fler kunder, bli mer transparenta, tex ha som standard att skicka med en specificerad faktura och skaffa ett journalsystem som föreslås ovan där man kan följa sitt djur och var bättre på att bemöta kritik istället för att säga att det inte är så som många kunder säger.
  Konstigt att ni huxflux går in i den här debatten om ett enskilt fall men inte kan bemöta generell kritik mot era bolag. Jag säger än en gång att kritiken riktas inte mot den personal som jobbar på golvet, det är inte ni som sätter priserna, utan mot dem som sitter bakom er och rycker i trådarna.

  - Marie - 2017-01-17 19:22 CET

  Tack Marie för att du satte mina åsikter på pränt!

  - Hanna - 2017-01-17 19:43 CET

  "Det är bland annat därför Evidensia gör statistiskt säkerställda årliga kundundersökningar för att ta reda på vad våra kunder verkligen tycker. Vi på Evidensia vill erbjuda bra, kompetent och tillgänglig djursjukvård nu och i framtiden."

  På vilket sätt är era kundundersökningar statistiskt säkerställda tycker du?
  Jag är med i en grupp på sociala media som har nästan 20.000 medlemmar och där ser jag gång på gång olika djurägare som blivit oschysst behandlade och orimligt fakturerade av företag anslutna till er kedja. Det verkar som om det finns anslutna kliniker som många är helt eller delvis nöjda med, och anslutna kliniker som i stort sett ingen av kunderna har något positivt att säga om.
  Det verkar som om ni ännu inte har fattat att vi djurägare pratar med varandra, framför allt när de kommit hem och den mest akuta chocken har släppt lite. Nuförtiden kan man lätt och snabbt prata med otroligt många människor runt om i landet (ja även i Norden, i världen om man vill). På det viset genomskådar vi enkelt era inövade mekaniska mantran, saltade notor och ohyfsade bemötanden. Och sen hjälps vi åt. Stöttar och uppmuntrar varandra till att ta striden och protestera. Även då hjärtat gråter och plånboken svider och man helst av allt vill krypa in under en sten och gömma sig.

  Ni kan inte få hålla på så här, så enkelt är det. Det ska inte bli en lyx för ett fåtal välbemedlade att våga äga en hund, en katt eller annat sällskapsdjur. Människor ska inte tvingas avliva sina djur bara för att de inte har möjlighet att betala hundratusentals kronor för vård som en mindre och fristående klinik kan fixa för en tiondel av ert pris.
  Jag är inte det minsta intresserad av er orimliga "lyxvård" och har inte heller lust att bekosta den, jag föredrar en sund, vettig, mänsklig och empatisk veterinär som jag kan resonera med och känna förtroende för även i en krissituation. Så för min del blir det landsortsveterinären även i fortsättningen. Men jag ska finnas där, som ett stöd för alla mina medmänniskor som tvingas betala fullständig sanslösa priser för att få hjälp med sina djur.

  - Stina - 2017-01-17 20:07 CET

  Jag påpekade att de ljuger om sin journalföring - då det finns aktiva rättsfall där de just gått in och ändrat i journalerna i efterhand
  (efter att kopia redan skickats till kund).
  Det var tydligen en väldigt öm tå...

  Jag ifrågasatte hur en dygnskostnad för en häst installad på klinik för sårskada,
  med omläggning och medicinering 1 ggn/dygn - kan landa på 8200 sek/dygn!

  Jag ifrågasatte även var specialistkompetensen och den avancerade utrustningen var ( som de gärna använder sig av i sina försvartal) -
  när de lämnar en 6 cm lång pinne i en häst, trots sedering, läggning och operation.
  Och sedan vägrar stå för att de inte gjort sitt jobb ordentligt.
  Men betalt ska de ha!

  Denna typ av operation har dessutom misslyckats på flera hästar - men Evidensias advokater är vassa,
  så ingenstans erkänns misstagen och det enda viktiga är att de får betalt till fullo!

  Att syna deras bluffar ogillades tydligen starkt av dem - då mina kommentarer blir bortplockade!
  (Förmodligen även denna)

  - C. - 2017-01-18 01:13 CET

  Jag har skärmdumpat C. 😉

  /Hanna

  - Hanna - 2017-01-18 09:49 CET

  Anna: Vi har noterat ditt mejl! Du ska ha fått svar, ursäkta om det fastnat på vägen. Vi jobbar på att ta fram digitala tjänster med målet att förenkla och förbättra kontakten med både friskvård och sjukvård för alla djurägare.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-18 12:05 CET

  Marie: Om du är nöjd med dina jämförelser så följer du dem. Det är upp till varje djurägare att välja vilken vårdgivare man vill ha till sitt djur. Det är även upp till varje djurägare att besluta om vilken vård som ska ges, med den information om hälsotillstånd, behandlingsalternativ, prognos och kostnadsbild som veterinären kan ge som underlag. Vi tror att djurägare själva både vill och kan fatta dessa beslut och ha den dialogen med sin veterinär.
  Evidensia bedriver djursjukvård, inte riskkapitalverksamhet. Djursjukvårdspersonalen brinner för att skapa bästa möjliga vård för djuren med en veterinärmedicinsk bedömning som grund. Många arbetar dessutom under eget personligt ansvar eftersom det är ett legitimationsyrke. Man måste skilja på vad ett företag gör och hur ägarbilden ser ut.

  - Maria Hofling - 2017-01-18 12:06 CET

  Stina: Vi anlitar ett externt företag som arbetar med kundundersökningar. 1 000 svarande är ett statistiskt säkert antal, och vi har 5 000 svarande. Kunderna svarar på en stor enkät en tid efter att de besökt oss. Av resultatet kan vi självklart se att det finns saker vi kan förbättra, men överlag har vi väldigt många nöjda kunder och ett nöjd-kund-index (NKI) på 92. Vi har även en kundklubb med 50 000 medlemmar, samt drygt 61 000 följare på Facebook, vilket vi är stolta och glada för.
  De flesta av oss som jobbar inom Evidensia har djur själva. Vi känner till oron och sorgen som kommer med att ha djur som inte mår bra och vi brinner för djuren bästa. Det arbete som djurhälsopersonalen utför grundas i en veterinärmedicinsk övertygelse och tillsammans tar vi emot nästan 500 000 patientbesök per år.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-18 12:07 CET

  C: Djursjukvårdspersonal är skyldig att föra journal enligt lag. Påståenden om aktiva rättsfall besvaras inte här. Har du fler frågor hänvisar jag till kundservice. Det finns även gränser för hur hård ton vi tillåter mot våra medarbetare i vårt pressrum.
  /Maria, press- och informationsansvarig

  - Maria Hofling - 2017-01-18 12:08 CET

  Självklart är ägarförhållandena väsentliga! Och självklart är det väsentligt att riskkapital står bakom stora delar av svensk djursjukvård! Vad du intalar dig själv är fullständigt oväsentligt. När ni har monopol på marknaden så kan ni göra och prissätta precis hur som helst och ni äger redan stor andel av djursjukhusen, tack gode gud att det finns veterinärer och djursjukvårdare med samvete och insikt nog att vägra jobba för er, de är djurägarnas hopp om en fortsatt konkurrensutsatt djursjukvårdsmarknad.

  Bara det faktum att ni har en halv miljon patientbesök per år borde få varje varje djurägare och försäkringsbolag att darra.

  Mvh Hanna

  - Hanna - 2017-01-18 12:18 CET

  Och så plockar ni bort inlägg som inte passar er.... Igen....

  Inte kul att höra att ni fakturerar folk trots att undersökningar inte kan utföras för att NI saknar utrustning?
  Att man inte får provsvar för att veterinären åkt på semester, satt inte information ges om fasta mm inför provtagning, att inte relevanta prover tas vid uppföljning av livslång medicinering?

  Eller att ni tar hutlösa summor för bandagebyte?

  /Hanna

  - Hanna - 2017-01-18 12:28 CET

  "Vi jobbar på att ta fram digitala tjänster med målet att förenkla och förbättra kontakten med både friskvård och sjukvård för alla djurägare."
  Betyder det alltså att man kommer att kunna logga in och läsa journaler? För det hade varit toppen!

  - Anna - 2017-01-18 12:31 CET

  Maria" Du skriver i ett av dina första inlägg att ni enligt er ligger i linje med andra aktörers prissättning, det skulle jag vilja se bevis på, eftersom det inte stämmer överens med mina efterforskningar och inte heller med många andras erfarenheter. Såklart är det svårt att jämföra akutvård, då det totalt individuellt! Men många saker går att jämföra och när man gör det så är er prisbild mkt mkt högre än många andra klinikers prisbild, det är fakta och inte ett påstående taget ur luften!
  Jag har haft många hästar genom åren och även haft min beskärda del av skador (läs många) och jag har märkt en stor skillnad sedan Evidensia och Anicura tog över marknaden, för det är vad ni har gjort. Detta monopol gör att konkurrensen om kunderna är minimal, ni kan i princip ta vilka priser ni vill för ni äger så många kliniker att folk har inget val än att åka till er! Sen är säkert många nöjda med den vård de får hos er, jag också, men jag är likavärdigt nöjd med den vård jag fått på andra kliniker. Något jag tydligt märkt är er vilja att hålla kvar hästar för observation, gärna över en helg, eller utföra operationer som man egentligen skulle göra dagen efter på natten. Jag har flera gånger hämtat hem hästar, mina och andras från er mot veterinärens rekommendationer. Hade det varit för 10-15 år sedan så hade samma häst blivit hemskickad direkt, med rådet kom tillbaka om ni behöver. Jag bor 10 min ifrån en av era största kliniker i Sverige och har flera hästar och jag väljer att åka 8 mil extra för att slippa eran klinik, det borde göra er oroliga, för jag är inte ensam om att resonera så. Jag tycker att det är sorgligt att du Maria ska behöva sitta här och försvara något som inte ens går att försvara.
  Att erkänna sin ev fel, vara transparent och kundvänlig borde stärka erat anseende blan oss vanliga djurägare.
  Jag har även pratat med fd anställda hos er, veterinärer med högt anseende och de bekräftar det jag skriver här, docka vill/vågar de inte stå för det i media, kanske pga av något kontrakt/anställningsavtal de skrivit på hos er, vad vet jag. Men när man inte vet, eller får adekvata svar, det är då spekulationerna drar igång, knappast bra för er. Att dementera uppgifter räcker inte längre, folk vill veta, för de litar inte på riskkapitalisternas ord.
  Mvh Marie

  - Marie - 2017-01-18 20:51 CET

  Så klokt, sansat och sant inlägg, Marie! Tack för det.

  Den amerikanske veterinären Niels C Pedersen, framstående virolog som forskat mycket på det dödliga kattviruset FPI och som har sin hemvist på UC Davis School of Veterinary Medicin i Kalifornien, fick för några år sedan frågan vad han ansåg vara det största hotet mot veterinäryrket.
  Han svarade att det största hotet är veterinärernas ökande besatthet av att tjäna pengar. Från att länge ha varit ett erkänt vårdande yrke, har det nu förvandlats till något helt annat. Många kunder lägger märke till att de vårdande aspekterna får stå åt sidan i allt större utsträckning...
  Han beskriver visserligen situationen i USA, men det kunde precis lika gärna handla om Sverige. En på pricken-beskrivning faktiskt, av de förhållanden som numera råder här :-(
  Pedersen varnar också för att yrkesidentiteten riskerar att gå förlorad om veterinärutbildningen inriktar sig för mycket på att behandla djur på samma sätt som människor. Läs hela svaret på originalspråket:

  "The greatest threat is our increasing preoccupation with making money. The veterinary profession has long been known for its caring attributes, but many of our clients are now seeing a new, and not so caring, aspect of the profession.
  A second threat concerns our loss of identity. If our veterinary schools concentrate on human-type medical care in their teaching hospitals, and on NIH-type research, they will become, in essence, more medical schools. Veterinary schools must continue to embrace human medicine but also concentrate on areas that are uniquely their own, for example, food safety, shelter medicine, animal-based forensics, nutrition, zoonotic and vector-borne diseases, production medicine and the effects of food production on the environment, aquaculture, the role of animals in society, and more."

  - Anki Hagberg - 2017-01-18 23:47 CET

  Finns det möjligtvis en länk till kundenkäten? Trots att jag besökt Helsingborg (både smådjur och stordjur ett antal gånger - och nu senast bara för ett par månader sedan) så har jag aldrig fått ta del av den.

  Också nyfiken på spridningen av svar, som t.ex om ni bara analyserar svar från alla kliniker tillsammans eller om ni också analyserar kliniker var för sig? Med andra ord, tar ni fram NKI för olika kliniker?

  Tacksam för svar både var man kan få se enkät och resultat.

  Mvh

  - Anna - 2017-01-19 05:37 CET

  Frågar du 10 veterinärer om hur sjuk djuret är får du sannolikt 10 olika svar.
  Önskedröm är att alla djur vid samma sjukdom får samma vård dvs mycket bättre samarbete mellan klinikerna
  och att det ska finnas en websida där djurägaren kan gå in och se var det är billigast ..

  - catharina nelson - 2017-11-12 10:32 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.