Följ Evidensia Djursjukvård

Snart smäller det - så hjälper du ditt djur vid stress

Pressmeddelande   •   Dec 28, 2014 13:07 CET

Stress hos djur kan uppstå av flera orsaker, men för många hundar, katter och hästar är smällare och raketer runt nyår, påsk och valborg de svåraste tiderna på året. Metoder som medicinering och ljudträning kräver god framförhållning, men här kommer några sista-minuten-tips för din fyrbenta vän.


• Pjoska inte. Det gör saken värre. Var lugn, låtsas inte om smällarna eller lek med hunden. Kasta en boll och gör något roligt för att leda iväg tankarna på annat.

• Gå undan. Gå tillsammans med hunden till ett rum längst in i huset. Kanske badrummet, ett rum med fördragna fönster eller rentav hoppa in i bilen i garaget. Med lite bomull i öronen kan raketljuden dämpas ytterligare. Öva gärna att stoppa i bomullen i öronen innan då det kan vara lite obehagligt för hunden de första gångerna.

• Bygg en koja. Ett alternativ är att göra en lugn och trygg koja skapad av isolerande filtar. Kojan ska vara en positiv plats för avslappning. Vid nyår blir då kojan en frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån även ljuden.

• Distraherande ljud och ljus. Det är en fördel att ha på både tv och radio under hela nyårs-dygnet. Eller spela taktfast musik på hög volym runt tolvslaget.

• Hitta en lugn hundkompis. Det är vanligt att en lugn hund smittar av sig på en rädd.

• Glöm inte hästen och katten. Katter kan vara väldigt rädda men visar det genom att springa undan. Hästar har också ett flyktbeteende och kan vara svåra att lugna ner, så kom ihåg att titta till dem.Tänk också på att även jakthundar kan vara rädda för fyrverkerier.

Till sist en vädjan till alla som trots allt vill njuta av fyrverkerier: snälla koncentrera er till timmarna mellan 23.00 – 01.00, så blir lidandet kortare för att skotträdda djur.


Fyra råd till nästa högtid med raketer

• Ljudträna hunden i tid. Bästa metoden. Spela upp smällarljud för att hunden ska vänja sig vid ljudet. Finns exempelvis på nätet på adaptil.com/se.

• Prova kosttillskott. Det finns naturligt lugnande kosttillskott som med fördel kan användas tillsammans med ljudträning. Börja i tid.

• Lugnande dofter. Finns för både hundar, katter och hästar. För hundar finns halsband som man sätter på en-två veckor i förväg. För katter används doftavgivare och hästar smörjer du på nosen med den lugnande doften.

• Lugnande medel. Läkemedel på recept ges endast vid behov, om annan träning inte hjälper. Det gäller att börja dosera i tid för att se vad och hur mycket hunden behöver. Med hänvisning till Sveriges Veterinärsällskaps rekommendationer sker eventuell förskrivning endast efter undersökning av hunden.

Här finns inslag från Nyhetsmorgon på TV4 där Evidensias veterinär Christophe Bujon berättar om nyårfyrverkerier och skotträdda djur:

https://www.youtube.com/watch?v=s9aHfSHWz30

http://www.adaptil.com/se/Skott-fyrverkeriraedsla/...


För ytterligare information kontakta:

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702 - 45 49 43, maria.hofling@evidensia.se

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia Djursjukvård är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Vi har närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 700 000 djur, varav cirka 655 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt cirka 45 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.