Följ Evidensia Djursjukvård

​Stort ansvar att vara djurägare

Pressmeddelande   •   Aug 12, 2017 11:20 CEST

Svåra val när olyckan är framme

När olyckan är framme och ett djur blir allvarligt sjukt eller skadat har man som djurägare skyldighet att söka vård. I situationer där djur lider finns det bara två alternativ: att behandla eller att låta djuret somna in. Några andra alternativ finns inte, för där går djurskyddslagen in.

Det här är förstås en laddad fråga för både djurägare och veterinär, men lagen är till för att skydda djuren och det kan vara bra för dig som djurägare att veta hur det fungerar. Det går inte heller att bortse från prisfrågan, eftersom all djursjukvård måste bekostas av djurägaren eller genom försäkringsskyddet. Djursjukvård är inte subventionerad av staten och är dessutom momsbelagd. Akutsjukvård som sker på kvällar, nätter och helger är den som kan bli allra mest kostsam.

Som djurägare har du alltid möjlighet att välja den vårdgivare du vill ha. Om du besökt en veterinärklinik och vill flytta ditt djur, trots att ditt djur behöver vård genast, måste du ha en plan för det och vara beredd på att denna följs upp av veterinären du först besökte. Detta på grund av veterinärens anmälningsplikt vid misstanke om att ett djur lider.

Våra fem råd till alla djurägare om olyckan skulle vara framme:

 1. Se över din privatekonomi när du skaffar djur. Klarar du oförutsedda utgifter om olyckan skulle vara framme?
 2. Se över ditt försäkringsskydd. Olika försäkringar har olika villkor.
 3. Ta diskussionen i familjen om hur långt ni är beredda att gå, innan olyckan är framme.
 4. Ha en tät dialog med din veterinär när djuret är sjukt. Fråga om något är oklart.
 5. Våga säga stopp. Det är du som djurägare som fattar det yttersta beslutet om vården av ditt djur.

Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag ingår Evidensia i IVC group som består av cirka 500 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz, Nederländerna och Storbritannien. Evidensia har drygt 1 200 anställda i Sverige som tar emot över 500 000 patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. www.evidensia.se

Kommentarer (1)

  Så bra skrivet!
  Det är ingen mänsklig rättighet att ha djur, lika lite som att man inte skaffar barn till höger och vänster om man inte kan försörja dem.
  Har man inte ens råd att försäkra ex sin katt så ska man verkligen fundera över hur man ska ha råd att ta hand om den när den blir sjuk.

  - Amanda - 2017-08-14 11:57 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.