Gå direkt till innehåll
Coil som placeras på hästens skalle under TMS-testet, samt registrering av elektriska impulser som anländer i framben och bakben. Källa: Ghent University
Coil som placeras på hästens skalle under TMS-testet, samt registrering av elektriska impulser som anländer i framben och bakben. Källa: Ghent University

Pressmeddelande -

​Unik undersökningsmetod ger svar om neurologiska skador i ryggmärgen

Har en ortoped undersökt hästen men inte hittat orsaken till en hälta?

Har hästen ett onormalt rörelsemönster?

Är hästen vinglig? Snubblar den ofta?

Då kan transkraniell magnetstimulering (TMS) antingen påvisa eller utesluta skada i hästens ryggmärg och därmed ge hästägare och häst en diagnos och en säkrare prognos.

Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm kan nu som enda hästsjukhus i Sverige erbjuda denna nya undersökningsteknik inom elektrodiagnostik. Metoden gör det möjligt att undersöka funktionen av ryggmärgen på ett objektivt sätt och kan vara ett viktigt hjälpmedel vid undersökning av hästar med neurologiska problem som vinglighet, hästar med hälta utan tydlig ortopedisk orsak eller hästar med nedsatt prestation utan annan orsak.

TMS är ett smärtfritt test som kan utföras på en stående sederad häst i samband med en neurologisk undersökning och hältutredning. TMS är värdefullt för att lokalisera eventuellt neurologisk skada och att vara ledande i valet av vidare undersökningar, till exempel röntgen eller CT.

Vad är TMS?

Transkraniell magnetstimulering (TMS) är en smärtfri undersökningsmetod där man med en elektromagnet mot skallen inducerar ett svagt elektriskt fält i hjärnan. Stimulering av motoriska hjärnbarken leder till en nervsignal som via ryggmärgen och perifera nerver färdas till musklerna i benen. Impulsen som anländer i musklerna, så kallad MMEP (magnetic motor evoked potentials), fångas med en elektrod i båda fram (m.extensor carpi radialis) och bakben (m.tibialis cranialis).

Tiden mellan magnetisk stimulering och registrering av impulserna i benen (latens/konduktions tid) och amplituden av den fångade signalen/MMEP indikerar om intakt ledning genom ryggmärgen sker.

För mer information kontakta:

Marie Westberg, klinikchef, Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, 0220 – 452 07, marie.westberg@evidensia.se

Maria Hofling, press- och informationsansvarig, Evidensia Djursjukvård, 0702-45 4943, maria.hofling@evidensia.se

Ämnen


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia startade 2012 när några av Sveriges äldsta och främsta djursjukhus gick samman. Idag består Evidensia av cirka 170 djursjukhus och kliniker i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Evidensia har drygt 2 600 anställda som tar emot över 1 miljon patientbesök per år - hundar, katter, smådjur, exotiska djur och hästar. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård. www.evidensia.se

Presskontakt

Cecilia Hermansson Nilsson

Cecilia Hermansson Nilsson

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0730803203