Följ Evidensia Djursjukvård

Valptider: Uppfödning av pudelvalpar i väst

Pressmeddelande   •   Mar 17, 2014 14:25 CET

Valpar på gång? Lär dig mer om den första känsliga tiden. Två pudeluppfödare berättar om valpning och veterinären Åsa Hauer på Evidensia Djurkliniken Frölunda ger sina bästa råd.


Pudel - ett sätt att leva

Lena Bäck-Sandkvist och Katarina Ström är pudelentusiaster. Sedan år 2000 driver de uppfödning av svarta och bruna dvärg- och toypudlar. Med uppfödning, utställningar och verksamhet inom klipp och trim har pudel blivit ett sätt att leva. Kenneln heter Ten-Sharp och drivs hemifrån. Lena Bäck-Sandkvist bor i Västra Frölunda där hon erbjuder klipp och trim av pudlar. I dagsläget har hon nio pudelhanar. Hos kollegan Katarina Ström i Onsala i Halland bor just nu tre tikar och tre hannar. Det är hos Katarina valparna föds och lever sin första tid.

– Man märker på tiken när det är dags, säger Lena Bäck-Sandkvist. Vi tar tempen för att hålla koll. Går tempen ner under 37 grader, och ligger kvar under 37 grader, kommer valparna oftast inom ett dygn. Men ingen gång är den andra lika.

När valpen föds ligger den i en hinna med navelsträng. Man klipper av navelsträngen med en slö sax. Sedan gäller det att torka och gnugga valpen. Känna att det är liv i den. Det är viktigt att se till att valpen inte har slem i näsgångarna och att hålla den varm.

Valpen kan behöva kämpa och suga länge innan den första viktiga råmjölken rinner till. Det första dygnet går den oftast ned i vikt men sedan ska den öka stadigt och generellt dubbla sin vikt på en vecka.

– Pudlar är så små att man inte behöver tänka på att mamman kan ligga ihjäl ungarna, säger hon.

Oftast går allt bra men Lena har också varit med om dramatiska förlossningar då hon behövde åka till veterinär. En gång hade en tik dåligt värkarbete och efter röntgen såg man att en valp kommit ner i sätesbjudning. Både tikens och valpens liv var i fara. Tiken fick dropp och värkstimulerande och födde en liten hanvalp. Allt gick bra. Men det här var länge sedan.

– Vi är noga med att alltid avla på tikar som har lätt för att föda. Det är viktigt med friska, sunda linjer, avslutar hon.

Det senaste året har Lena Bäck-Sandkvist anlitat veterinär Åsa Hauer på Evidensia Djurkliniken Frölunda, som erbjuder speciell service för uppfödare.


Veterinär Åsa Hauers bästa råd

Det viktigaste är att valpen börjar äta och ökar i vikt. Att mamman mår bra påverkar också valpens hälsa. Ibland behöver tiken extra stöttning vid själva förlossningen. Veterinär Åsa Hauer från Evidensia Djurkliniken Frölunda svarar på frågor om frisk- och sjukvård under den första känsliga tiden.

Hur går förlossningen till?

Första fasen av förlossningen är när tiken förbereder sig. Hon kan vara lite orolig och gå omkring, bädda och skaka. Tempen sjunker cirka två grader i början av fasen och kan vara låg under 4-12 timmar. När den stiger igen börjar utdrivningsfasen inom 12 timmar. Själva förlossningen pågår i tre till tolv timmar. Efterbördsfasen är normalt sammanflätad med förlossningen, moderkakorna kommer ut omväxlande med valparna.

Vad händer om förlossningen stannar upp?

Om värkarna är svaga och ingen valp föds inom två till tre timmar, eller om värkarbetet avstannat och det börjar närma sig fyra timmar sedan senaste valpen, kontakta veterinär. Likaså om vattnet går men ingen valp fötts inom sex timmar. Vid undersökning kontrolleras tikens allmäntillstånd och man känner efter om en valp finns i förlossningsvägarna. Livmodern kan undersökas med ultraljud eller röntgen. Om det bedöms vara bäst gör man kejsarsnitt, annars kan tiken få värkstimulerande dropp eller hjälp att dra ut en valp som fastnat.

Hur ska tiken bete sig när valparna fötts?

Tiken ska slicka valpen ren från hinnor och slem och se till att den kommer igång och tar sig till spenen. Hon ska slicka den kring analområdet så att den börjar kissa och bajsa. Unga eller stressade tikar kan behöva hjälp, en del vill bita av navelsträngen för nära bukväggen på valpen, andra behöver hjälp att slicka igång dem. Håll koll så att tiken inte äter för många moderkakor, det kan ge lös mage.

Hur tar man hand om den nyfödda valpen?

Undersök den från topp till tå, titta efter gomspalt och undersök naveln. Väg valpen dagligen och kolla att den går upp i vikt. Minskar den mer än 10 procent första dygnet är det inte bra. Vikten fördubblas normalt på en till två veckor. Valparna kan behöva hjälp att hitta juvret, de ska börja dia och få i sig råmjölken för immunitet mot infektioner. De är känsliga för kyla och drag, hjälp till med en handduk om tiken inte slickar dem torra.

Vad gör jag om en valp inte vill äta?

Se till att valpen inte blir kall och prova att stödmata den med modersmjölkersättning för hund. Den ges bäst med nappflaska men kan även ges med spruta i mungipan. Se att valpen sväljer. Verkar den slö eller påverkad och inte äter, kontakta veterinär.

Vad gör jag om en valp blir sjuk?

En valp kan drabbas av infektioner, som navelinfektion eller virus, ha medfödda missbildningar, som gomspalt, eller fel i inre organ. Om en slö valp inte återhämtar sig, rådgör med veterinär. Det är också viktigt att tiken mår bra, en juverinflammation hos henne kan ge gnälliga valpar som inte får tillräckligt med mjölk.


Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia består av närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 670 000 djur, varav mer än 630 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt ca 40 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.