Följ Evidensia Djursjukvård

Var uppmärksam på sårskador på din häst!

Pressmeddelande   •   Jul 16, 2014 13:00 CEST

Sommartider och sommarbete för våra hästar kan ibland innebära sårskador på häst. Hästen är ett flyktdjur och skaderisken ökar när de går ute på bete dygnet runt. Det är därför viktigt att gå igenom hästen dagligen för att kunna upptäcka sår eller andra skador på hästen i tid. Här kommer några goda råd från Evidensia kring sårvård.

Att hästar får sår är vanligt. För det mesta brukar såren vara mindre och du kan både sköta om dem och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och veterinär måste kontaktas. Ibland handlar det om skador då hästen behöver sövas för att såret ska kunna rengöras och sys. I vissa fall sitter såret nära en led och behöver extra omvårdnad. Har din häst feber och visar tecken på hälta ska du inte dröja med att kontakta veterinär, då kan läget vara allvarligt.

Har din häst fått ett mindre sår rekommenderar vi att du tvättar det med en koksaltlösning som går att köpa på apotek. Sår ska hållas rena och torra för att läka bäst. Sår på ben behöver oftast bandageras för att hållas rena och för att hålla svullnaden tillbaka. Det fungerar ofta bra med de stallbandage man har hemma om man täcker såret med en steril kompress. Är såret större kan man lägga ett stadigt bomullsbandage istället för pad och linda. Rinner eller varar sig såret, sätt en kompress närmast såret och fortsätt tvätta såret med koksaltlösning vid bandagebyte varannan till var tredje dag.

Mät hästens kroppstemperatur varje morgon. Har hästen feber (mer än 38,5 grader) kontakta veterinär. Det kan ha tillstött en infektion som kan behöva behandlas. Om ett sår ligger nära en led eller senskida, var extra observant. Är din häst halt kan infektionen ha gått in i närliggande led, vilket är allvarligt. Kontakta då hästsjukhus omedelbart.

Glöm inte att kontrollera när din häst fick stelkrampsvaccin senast. Är såret djupt eller stort bör hästen vaccineras om det gått mer än sex månader sedan senaste vaccinering.

Om du vill fördjupa dig mer i ämnet så läs gärna: Goda råd från Evidensia - När hästen får sårskador. Du hittar den samt flera goda råd från Evidensia på www.evidensia.se/radgivning

För mer information, kontaktuppgifter, bilder och liknande:

Eva Engström, marknads- och kommunikationschef, Evidensia Djursjukvård, 070-551 48 19, eva.engstrom@evidensia.se
Om Evidensia Djursjukvård:

Evidensia är Nordens kvalitetsledande kedja för djursjukvård, vi har närmare 90 djursjukhus och kliniker i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Varje år behandlar vi fler än 700 000 djur, varav cirka 655 000 hundar, katter, smådjur och exotiska djur, samt cirka 45 000 hästar. Vi omsätter mer än en 1,3 miljarder kronor och är Norra Europas största veterinärmedicinska kedja. www.evidensia.se 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.